Sita Navami wordt ook wel Sita Jayanti genoemd en is de verschijningsdag van Sita. Sita is de echtgenote van Shri Rama en tevens een neerdaling van Lakshmi.

Tithi

Vaishakha Shukla Navami

Noot: Sita Navami valt precies een maand na Ramanavami, de geboortedag van Shri Rama, met wie Sita later trouwde.

Het verhaal achter Sita Navami

Sita, ook wel bekend als Janaki (“dochter van Janaka”), is een neerdaling van Lakshmi, die in de tretayuga op aarde verscheen in de plaats Mithila. Volgens de Valmiki Ramayana werd zij geboren uit aarde, als dochter van Bhumi Devi (Moeder Aarde). Toen de koning van Mithila, koning Janaka, op een dag een stuk land aan het ploegen was als voorbereiding voor een yagya, verscheen Sita. Koning Janaka en zijn echtgenote Sunayana adopteerden haar en voedden haar op als hun eigen kind. Volgens de wetten van dharma is er immers geen verschil tussen een geadopteerd kind en een bloedeigen kind.

Volgens sommige verhalen is Sita de herboren Vedavati, een vrouw die ascese beoefende voor Vishnu omdat zij hem als echtgenoot wenste. Tijdens haar ascese werd zij lastiggevallen door Ravana, die haar eer wilde aantasten en haar probeerde te verkrachten. Ze vervloekte Ravana dat zij de oorzaak zou worden van zijn dood en sprong vervolgens in het vuur om zichzelf te redden.

De viering van Sita Navami

Sita Jayanti wordt gevierd met gebedsdiensten, bhajans en lezingen over het leven en de deugden van Sita. Toegewijden bezoeken Sita-tempels en vasten op deze dag om haar deugden en toewijding te eren, en zichzelf te zuiveren.