De tweede dag van Divali [Divālī] staat bekend als Narak Chaturdashi [Naraka Caturdaśī] of Chhoti Divali [Choṭi Divālī]. Narak betekent hel of “waar geen licht is” en verwijst ook wel naar de demon Narakaasura, die op deze dag is gedood door Krishna. Ook heeft Vishnu op deze dag Bali verslagen en naar de onderwereld (narak) gestuurd om daar te regeren.

Tithi

Ashvina krishna chaturdashi [aśvina kṛṣṇa caturdaśī]

Achtergrond

Rituelen

Op de dag van Naraka Chaturdashi staat de verering van Krishna en Vishnu centraal, omdat Zij de aarde en hemel hebben gered van groots kwaad. Dit vereren kan gepaard gaan met vasten. Vasten is een manier om onthechting en onthouding te beoefenen. We passen ons eetpatroon tijdelijk aan door ons te beperken tot voedsel dat reiner is en dus een gunstigere werking heeft op onze geest. Sommige mensen beperken zich zelfs tot puur water en fruit of eten zelfs helemaal niets.

Als rituelen offeren de meeste mensen zuivere spijzen en bloemen. Bij het offeren reciteren we zijn mantra herhaaldelijk. De meest gebruikte mantra hierbij is “aum namo bhagavate vaasudevaaya” [ॐ namo bhagavate vāsudevāya] voor Krishna en “aum namo naaraayanaaya” [ॐ namo nārāyaṇāya] voor Vishnu. We vereren Krishna en Vishnu middels puja [pūjā] en/of havana. Soms wordt ook de eigen japa mala [japa mālā] om of op het beeld van Krishna en Vishnu geplaatst voordat we Ze vereren of raken we het beeld even aan met de japa mala nadat we Hen (apart) middels de beelden hebben vereerd. Vervolgens doen we mantra jaapa [mantra jāpa] met de mala met meestal de zojuist genoemde mantra. Verder worden Krishna en Vishnu vereerd middels rituelen, gebeden, lofzangen, offers en mantrarecitatie. Ook worden er vele lichtjes aangemaakt, zodat Bali niet over ons zal heersen. Vanwege de vele lichtjes wordt Naraka Chaturdashi ook wel Chhoti Divali (kleine rij van lichten) genoemd.

In de meeste mandirs wordt Naraka Chaturdashi niet gevierd.